Gewoonweg Wandelen 
 

Algemene Informatie Tsjechië


Tsjechië is gelegen in het hart van Europa en herbergt 14 UNESCO monumenten, 4 Nationale Parken en meer dan 1000 kastelen, burchten en chateaus. Je vindt er een prachtige natuur met o.a. bergen, glooiende heuvels en dichte bossen en er zijn veel pittoreske stadjes te bewonderen.   

Tsjechië heeft duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden en families kunnen terecht bij 1 van de vele dierentuinen en activiteitencentra. Tevens kun je in Tsjechië heerlijk tot rust komen in 1 van de vele kuuroorden die het land rijk is!


HOOGTEPUNTEN

Praag

Praag, de hoofdstad van Tsjechië, is gelegen aan de rivier de Moldau en wordt gezien als 1 van de mooiste steden van Europa. Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd vanwege de mooie architectuur. De historische binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.  

Het Oude Stadsplein is het hart van de stad, hier vind je de befaamde astronomische klok. De wijzerplaten van deze klok geven niet alleen de tijd aan, maar geven ook de dagen, sterrentijd en de stand van de zon en maan aan. Op het hele uur openen de twee deurtjes van deze 66 meter hoge klokkentoren en kun je een minuut lang genieten van een parade van kleine figuren van de twaalf apostelen.

Maak ook zeker een wandeling over de Karelsbrug, deze brug is gebouwd in de 14e eeuw door Keizer Karel IV, en deze 516 meter lange brug verbindt het oude centrum (Stare Mesto) met de wijk Kleine Zijde (Mala Strana). Vanaf deze brug kun je genieten van een mooi zicht op de Praagse Burcht, met een voorzijde van een halve kilometer is dit 1 van de grootste kastelen ter wereld. Bewonder het Gouden Straatje, onderdeel van de Praagse Burcht, het lijkt of je uit een sprookjesboek bent ontsnapt. De beroemde schrijver Franz Kafka woonde hier op nummer 22.

Moravië

Moravië is een nog vrij onbekend deel van Tsjechië en is gelegen in het oosten. Je kunt hier volledig tot rust komen en de mooie, uit hout opgetrokken, kerken en huizen bewonderen. De plaats Velehrad staat bekend om het barokke cisterciënzer klooster, hier kun je een kijkje nemen in de bijbehorende basiliek. In het noorden ligt het fotogenieke stadje Stramberk, hier vind je houten huizen uit de 18e en 19e eeuw en leuke straatjes waar je uren kunt ronddwalen. Boven de stad rijst de kasteelruïne van Strallenberg met de Trúba toren, vanuit hier heb je een prachtig zicht over de omgeving.

Reuzengebergte

In het noorden van Tsjechië vind je het Reuzengebergte; hier wisselen bergen, valleien en veenmoerassen elkaar af. Het is het hoogste gebergte van Tsjechië en het hoogtepunt is de 1602 meter hoge Snezka. In de winter kunnen sneeuwliefhebbers hier hun hart ophalen, de rest van het jaar kun je genieten van mooie wandelingen en de natuur. Vanaf het plaatsje Spindleruv Mlyn kun je een wandeling (ongeveer 1 uur) maken naar het uitkijkpunt van de 148 meter hoge Pancavsky Vodopad waterval. Het pad naar deze hoogste waterval van Tsjechië gaat langs rotsblokken en kliffen. In het plaatsje Harrachov kun je de kabelbaan nemen naar de berg Certova hora. Tevens kun je hier een bezoek brengen aan een mijnbouwmuseum, een glasblazerij en een minibierbrouwerij.

Bohemer Woud

Het Bohemer Woud straalt rust uit, is gelegen op de grens met Beieren, en  je vindt hier bloeiende hellingen en weides, meren en veengebieden en wilde bergbeken. Voor sportliefhebbers is dit een waar paradijs. Vele historische monumenten en unieke natuurgezichten zijn onderling verbonden door een netwerk van fietspaden. Bij het plaatsje Lipno vind je het boomkroonpad en vanuit de uitzichttoren heb je een prachtig zicht over het meer en een gedeelte van het Bohemer Woud. Vanuit het plaatsje Kvilda kun je een wandeling maken naar de bron van de rivier de Moldau, dit is de langste rivier van Tsjechië en deze ontspringt op de helling van de berg Cerna hora. Het Boubinsky oerbos is een uniek reservaat gelegen in het hart van het Bohemer Woud. Sommige bomen bereiken een hoogte van 50 meter en zijn wel 400 jaar oud, volg het 4 kilometer lange Boubinska pad en leer zo het oerbos kennen. Verder kun je de machtige waterburcht Svihov en het Kasteel Rozmberk bezoeken.

IJzergebergte

Dit gebergte ligt in het noorden van Tsjechië en biedt lange, vlakke paden. Je vindt hier een twintigtal routes die tevens geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Het dorp Jizerka is gelegen in het hart van het IJzergebergte en bezit een prachtige volksarchitectuur. Het plaatsje Liberec biedt een aquapark en een lunapark en je kunt hier ontspannen in het wellness-centrum. De imposante barokbasiliek Hejnice en slot Frýdlant zijn zeer zeker ook een bezoekje waard.

Adelaarsgebergte

De heuvels van het Adelaarsgebergte zijn bedekt met bossen en weides. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor iedereen die liever alleen door de natuur zwerft en op zijn pad een hert tegenkomt in plaats van een groep toeristen. De vesting Hanicka is 1 van de grootste ondergrondse vestigingen, in de ondergrondse ruimten is een voorbeeld van een atoombunker te bezichtigen. Het natuurreservaat Zemská brána wordt omringd door grote rotsen. Verder kun je het slot en dierentuin Castolovice bezoeken, maak hier tevens een wandeling door het mooie park.

Jeseníky gebergte

Het Jeseníky gebergte is het gebergte met de bronnen. Deze bronnen ontspringen uit de heuvels en vormen niet alleen het berglandschap, maar zijn tevens de basis voor de kuuroordtraditie. Het kuuroord Karlova Studánka heeft de schoonste lucht van heel Centraal-Europa en je kunt hier genieten van wellness-behandelingen, baden, massages en ontspanning in het warme water. De hoogste berg van het Jeseníky gebergte is Praded en je vindt hier een radiozender en een restaurant. Geniet van het prachtige zicht in alle richtingen. Breng ook een bezoek aan de kalksteengrot Na Pomezí met meertjes en grote koepels.

Boheems Zwitserland

Het Nationale Park Boheems Zwitserland is gelegen tegen de grens met Duitsland en het is een ruig terrein met diepe valleien, dichte bossen en rotspartijen. Hier kun je wandelen over smalle paden en genieten van het uitzicht over het groene landschap. De Pravcicka boog is gelegen langs wandelroute E3 en is met een lengte van 26 meter en een hoogte van 16 meter 1 van de grootste natuurlijke bogen van Europa. Vanuit het plaatsje Hrensko kun je een boswandeling (2 kilometer) maken naar de opstapplaats van de platbodemboot. Met deze boot maak je een prachtige tocht door de soms, maar enkele meters brede, Edmundkloof.

Broumov regio

De Broumov regio is de regio van zandsteenrotsen en barokke monumenten. De Teplické rotsen, gelegen vlakbij de plaats Teplice nad Metují, zijn te bewonderen tijdens een rondwandeling van 6 kilometer. Onderweg leer je meer over de geschiedenis van de rotsen en je ontdekt hun benamingen, langs de route staan borden met daarop deze informatie.

Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is uitgeroepen tot Geopark UNESCO. Je vindt hier enkele rotsgebieden en bij aankomst merk je meteen een ongewone vorm op in het landschap. Door vulkaanactiviteit is namelijk een dubbele top ontstaan met bovenop de ruïne van de burchten "Grootmoeder" en "Maagd". Deze top is het symbool van het Boheems Paradijs.

Pilsen

Pilsen is de vijfde grootste stad van Tsjechië en de bakermat van de pils, maar ook een plaats met volop cultuur. Je kunt hier een bezoekje brengen aan de Pilsner Urquell brouwerij en meer leren over het brouwproces. Ook de Gambrinus Pilsner brouwerij bevindt zich in Pilsen, hier kun je een cursus biertappen volgen.  Op het stadsplein bevindt zich de Bartholomeus kathedraal met de hoogste kerktoren van Tsjechië. De prachtige Grote Synagoge, welke gebouwd is in Moors-Romaanse stijl, is de op twee na grootste synagoge ter wereld.

Karlovy Vary

Karlovy Vary, 1 van de bekendste kuuroorden in Europa, ligt aan de voet van het Ertsgebergte en hier vind je 12 warmwaterbronnen. Keizer Karel IV ontdekte de eerste bronnen tijdens een jachtpartij in 1350 en stichtte de stad en bouwde hier een koninklijk jachtslot.  Bewonder de prachtige huizen, adem de sfeer van het kuuroord in en geniet van wellness in alle soorten. Vanuit hier kun je een excursie maken naar de fabriek waar de beroemde kruidenlikeur Becherovka geproduceerd wordt.

Brno

Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en is gelegen in Zuid-Moravië. De burcht Spilberk is kenmerkend voor de stad en vanuit hier heb je een schitterend zicht over de stad welke in de 13e eeuw is ontstaan. Breng ook een bezoek aan de St. Peter en Paul's kathedraal. Villa Tugendhat is het UNESCO monument van Brno en biedt een interessante geschiedenis, je kunt een rondleiding door de villa boeken. Buiten het stadscentrum vind je de dam van Brno, het stuwmeer is te bereiken per tram vanaf het centrum van de stad.


PRAKTISCHE ZAKEN

Geschiedenis

De geschiedenis van Tsjechië gaat ver terug. Er zijn archeologische opgravingen gedaan die aantonen dat het land rond 80.000-10.000 voor Christus al werd bewoond. Tsjechen zijn West-Slaviers, net als de Polen en Slowaken. Het land kan grofweg worden ingedeeld in twee gebieden: Moravië in het oosten en de Bohemen in het westen.

Tsjechië speelde een invloedrijke rol in de Europese geschiedenis als het Koninkrijk Bohemen. Het was 300 jaar onderdeel van het Habsburgse rijk, waarna het in 1918 overging in Tsjecho-Slowakije. Na de Duitse bezetting, waarin het als het protectoraat Bohemen-Moravië zwaar te lijden had, kwam het in 1948 onder invloed van de Sovjet-Unie. Vier jaar naar de val van de muur in 1989 scheidde Tsjechië zich af van Slowakije en werd de Tsjechische Republiek uitgeroepen.

Na de splitsing van Tsjecho-Slowakije op 1 januari 1993 werden aanvankelijk centrumrechtse kabinetten gevormd. De verkiezingen van 1998 brachten de sociaaldemocraten aan de macht. De sociaaldemocraten bleven aan de macht tot 2006, hierna kwam een centrumrechts kabinet aan het bewind tot 2009. Na een kabinet van technocraten in 2010 wisselen centrumlinkse en centrumrechtse kabinetten elkaar af. De politieke situatie in de Tsjechische Republiek wordt de laatste jaren gekenmerkt door grote instabiliteit.

Tsjechië is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Staatsvorm

Tsjechië is een parlementaire democratische republiek. Volgens de grondwet is de president het staatshoofd en de minister-president het hoofd van de regering.

Tsjechië is opgedeeld in 13 gewesten en de hoofdstad Praag.

Bevolking

Tsjechië heeft ruim 10 miljoen inwoners en de bevolking lijkt momenteel nauwelijks toe te nemen.

Ongeveer 20% van de bevolking woont in de 5 grootste steden en 34,6% woont in steden met meer dan 50.000 inwoners. Praag is de enige stad welke meer dan 1 miljoen inwoners telt.

Taal

De officiële taal in Tsjechië is het Tsjechisch.

De oudere generatie spreekt over het algemeen redelijk Duits. De meeste jongeren spreken Engels en Duits.

Geloof

Tsjechië is één van de meest atheïstische landen ter wereld, meer dan de helft van de bevolking hangt geen geloof aan. De grootste kerk is de Rooms-Katholieke kerk, waartoe minder dan 30% van de bevolking behoort.

Winkel- en bankopeningstijden

In de kleinere steden in Tsjechië zijn de meeste winkels geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn deze winkels alleen in de ochtenduren geopend. In de grote steden zijn de openingstijden royaler en zijn de winkels veelal tot 21.00 uur geopend. Sommige kleine winkels hebben een lunchpauze, in de meeste gevallen is deze pauze van 12.00 uur tot 13.00 uur.

Winkelcentra en warenhuizen zijn meestal geopend tot 22.00 uur, ook tijdens de weekenden. Een aantal hypermarkten zijn zelfs 24 uur per dag geopend.

De meeste banken en postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. In grotere steden kunnen ruimere openingstijden gelden.

Paspoort

Als je naar Tsjechië reist, moet je in het bezit zijn van een paspoort welke geldig is gedurende je verblijf in Tsjechië. Voor EU-burgers volstaat een geldige identiteitskaart.

Geldzaken

Het wettige betaalmiddel in Tsjechië is de Tsjechische Kroon.

Op veel plaatsen in Tsjechië kun je pinnen of euro's wisselen. Met een creditcard kun je in de meeste hotels, winkels en restaurants betalen.

Tijdsverschil

Er is in Tsjechië geen tijdsverschil met Nederland.

Fooien

Het is in Tsjechië normaal om een fooi te geven. In een restaurant kun je uitgaan van een fooi tussen de 5 en 12%.

Gezondheid en vaccinaties

De gezondheidszorg in Tsjechië is van goede kwaliteit. Aangeraden wordt om te zorgen voor een goede reisverzekering voor het geval je een ongeluk krijgt of ziek wordt. Houd er rekening mee dat er wellicht contant betaald dient te worden voor de verlening van medische zorg.

Neem uit voorzorg een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters en middelen tegen koorts, diarree, verstopping en insectenbeten. Tevens zijn zonnebrand en een tekentang belangrijke zaken om bij je te hebben.

Bescherm jezelf goed tegen teken, in Tsjechië komt tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst.

Keuken

De Tsjechische keuken is een mix van invloeden uit de Hongaarse, Poolse, Duitse en Slowaakse keuken. Over het algemeen is Tsjechisch eten gebaseerd op vlees geserveerd met een saus. Aardappelen, brood en groenten zijn vaak de bijgerechten bij een traditioneel gerecht.

Tsjechen houden enorm van dumplings, dit zijn deegkussentjes in diverse variaties: te denken valt aan brood, aardappel en zelfs met fruit.

Traditionele Tsjechische gerechten zijn:

- Svicková na smetane: dit gerecht bestaat uit biefstuk geserveerd met een vegetarische crème saus, dumplings, een limoenschijf, room en cranberry jam.

- Vepro-knedlo-zelo: dit is een gerecht bestaande uit varkensvlees met dumplings en kool.

- Kure na paprice: het gerecht bestaat uit gekookte kip met saus en paprika, welke geserveerd wordt met gnocchi of rijst.

- Bramborák: dit is een pannenkoek van geraspte aardappelen gemengd met knoflook, meel, zout en peper.

Tsjechië is het land van bier en dit wordt dan ook volop gedronken. Een bekende kruidendrank is Becherovka, dit is een soort kruidenbitter met 38% alcohol.

Drinkwater

De kwaliteit van het leidingwater is over het algemeen goed en het is veilig om te drinken, al kan het water een chloorsmaak hebben. Gebruik bij twijfel flessen mineraalwater.

Voltage en stekkers

De standaardvoltage in Tsjechië is 230 volt. Je hebt geen reisstekker nodig in Tsjechië.

Communicatie

Je mobiele telefoon kun je prima gebruiken. In vrijwel alle dorpen en steden kun je gebruik maken van WiFi en/of internet.

Hoe er te komen

Vanuit Nederland kun je op verschillende manieren naar Tsjechië reizen.

Je kunt per auto naar Tsjechië reizen, dit biedt veel flexibiliteit. Vanaf Utrecht is het ongeveer 900 kilometer naar Praag. Een tolvignet is verplicht op de snelwegen in Tsjechië.

Praag wordt dagelijks rechtstreeks aangevlogen vanaf Schiphol.

Vanuit Amsterdam kun je met de City Night Line naar Praag reizen, de snelste verbinding is via Berlijn.

Vanuit diverse Nederlandse steden gaan bussen van o.a. Flixbus, waarmee je goedkoop naar diverse steden in Tsjechië kunt reizen.

Hoe er te reizen

Tsjechië kent een netwerk van wegen van een goede kwaliteit met een duidelijke markering. De maximumsnelheid op snelwegen is 130 kilometer per uur. Maak je gebruik van de snelwegen dan is het verplicht om in het bezit te zijn van een tolvignet.

Het reizen met het openbaar vervoer is goedkoop in Tsjechië. Wel is het raadzaam om de route van te voren te checken, omdat sommige trajecten maar een paar keer per dag gaan.

Klimaat

Tsjechië kent drie verschillende klimaten. Een gematigd zeeklimaat met zachte zomers en vrij milde winters, een gematigd landklimaat met koelere winters en een koel landklimaat.

De lagere temperaturen en hogere neerslaghoeveelheden vind je voornamelijk in de hoger gelegen gebieden van Tsjechië. De lager gelegen gebieden rondom Praag en Brno zijn aanzienlijk droger dan de rest van Tsjechië.